TOP 5 tipů na udržitelnější život, které zvládnete levou zadní

BeFunky-photo 

Papírový kelímek na kávu se rozkládá více než 20 let. Plastová brčka zabíjí ročně tisíce mořských živočichů, protože málo kdy skončí ve správném kontejneru. Průměrný Čech vyprodukuje asi 551 kg komunálního odpadu za rok, přičemž velkou část tvoří právě jednorázové obaly a nádobí, igelitové sáčky a jiné plasty, které nejdou recyklovat.

I přes to, že se může zdát situace bezradná, není vše ztraceno. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak můžeme přírodě ulevit od zbytečného odpadu, se kterým si často neumí poradit a zlepšit tak život nás všech na naší planetě Zemi.

 

KÁVA TAKE AWAY - TREND MODERNÍ DOBY

z

Pro mnoho lidí je návštěva kavárny nezbytným ranním rituálem, aby mohli fungovat po celý den. Ne všichni ale mají čas si svůj nápoj vypít z keramického šálku a tak volí variantu ,,to go”. Většina kaváren v dnešní době nabízí možnost přípravy kávy do Vašeho kelímku místo toho plastového a ještě Vám za to dají slevu. Proč ale není používání tzv. reusable cups normou? My si myslíme, že jen většina lidí nenašla tu pravou variantu pro svůj styl života - proto na našem e-shopu nabízíme hrnky a termohrnky, které určitě naplní i ty nejtěžší požadavky.

https://www.nasvacinu.cz/termohrnky-na-kavu/

Do kabelky doporučujeme skládací kelímek, který již vyrábí mnoho značek.

https://www.nasvacinu.cz/skladaci-hrnky/

Pokud chcete kávu teplou po celý den, sáhněte po termohrnku z nerezu. Velice elegantní variantou jsou skleněné hrnky s víčky v různých barvách nebo bambusové kelímky. Největší novinkou jsou rozložitelné kelímky vyrobené pouze z přírodních materiálů bez příměsi plastu a pokud doslouží, dají se vytřídit do bioodpadu.

 https://www.nasvacinu.cz/termohrnky-sklenene/

https://www.nasvacinu.cz/termohrnky-eko-kelimek/

 

NÁPOJE NA CESTÁCH

Pokud rádi cestujete, je pro Vás určitě prioritou mít u sebe neustále něco k pití. Dodržovat pitný režim je základem zdravého životního stylu. Navíc se již na trhu dají najít designové lahve, které se stanou zároveň módním doplňkem nebo vysoce funkční termolahve a termosky, které udrží Váš nápoj teplý dlouhé hodiny. 

https://www.nasvacinu.cz/lahve/

https://www.nasvacinu.cz/lahve-vakuove/

https://www.nasvacinu.cz/termohrnky/

e 

Pokud už lahev máte a používáte ji namísto kupování nápojů v plastu, je ten pravý čas jít ještě o kus dál - zkuste si pořídit znovupoužitelná brčka. Jsou skladná, vejdou se do každé tašky a dají se sehnat v mnoha provedeních - nerezová, barevná, skleněná, bambusová... Navíc ledová káva, sycená limonáda i alkoholický koktejl chutná s brčkem prostě lépe. Pokud jste v restauraci, stačí obsluze říct, že k Vašemu objednanému nápoji nepotřebujete plastové brčko a máte svoje. Použité ho pak jednoduše vložíte zpátky do obalu a doma umyjete.

https://www.nasvacinu.cz/lahve-brcka/

 

DOBA KRABIČKOVÁ

kkk

Není nic neobvyklého mít doma svačinový box. Ať už je plastový nebo skleněný, hodí se pro každého - pro děti do školy, na obědy do práce, na cesty do přírody, uskladnění potravin... Věděli jste ale jaké další možnosti pro stolování mimo domov existují? 

https://www.nasvacinu.cz/svacinove-boxy/

Jednou z novinek posledních let jsou znovupoužitelné obaly ze včelího nebo vegan vosku, které nahradí potravinářskou fólii. Můžete do nich zabalit svačinu, ovoce, zeleninu, sýr, jiné rozbalené potraviny nebo sendviče, na které existují i speciálně tvarované obaly vybavené navíc termoizolační vrstvou, která ho udrží déle čerstvý. Oba tyto typy obalů se dají jednoduše umýt vodou a použít opakovaně.

https://www.nasvacinu.cz/voskovane-obaly/

https://www.nasvacinu.cz/obaly-a-tasky-na-jidlo/

Pokud nemáte, kde si pokrm ohřát, pořiďte si termosku na jídlo. Většinou jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli s dvojitou vakuovou stěnou, takže udrží jídlo teplé min. po 6 hodin.

https://www.nasvacinu.cz/termosky-na-jidlo/

Největší vychytávkou jsou ale cestovní příbory, které jsou podobně jako brčka dostupné v různých materiálech a jsou většinou vyrobené tak, aby se vešly kamkoli. Takže pokud si objednáváte často jídla s sebou z restaurací, můžete přírodu šetřit alespoň na příborech, protože i malá snaha dělá velký rozdíl.

 https://www.nasvacinu.cz/outdoor-cestovni-pribory/

STYLOVĚ A UDRŽITELNĚ KDEKOLI

Tento článek bychom chtěli ukončit TOP 5 tipy na udržitelnější život, které si myslíme, že pomůžou přírodě a zásadně nezasáhnou do Vašeho komfortu. Jsou založené na zkušenostech z našeho života a my sami se jimi řídíme. 

  1. Noste na nákupy svojí tašku nebo využijte plastových tašek, které se Vám povalují doma.
  2. Pokud chodíte na kávu s sebou každý den, zeptejte se obsluhy na službu Otoč kelímek nebo si pořiďte svůj vlastní. Dobře určitě poslouží i jakýkoli bambusový hrnek, který jste dostali od kamarádky.
  3. Mějte v kabelce nebo batohu aspoň jeden kus příboru, nejlepší a nejvariabilnější je lžíce. Využijete ji na skoro kterékoli jídlo s sebou a snížíte tak spotřebu jednorázových příborů. K ruce určitě přijde i kapesní nůž a pro náročnější se bude hodit celá sada skládacích cestovních příborů.
  4. Vybírejte si lahvičku, termohrnek nebo krabičku, u které můžete dokoupit náhradní díly. Většina výrobců je na takové situace připravena a překvapilo by Vás, kolik variant existuje. Někdy stačí vyměnit pouze těsnění, někdy celé víčko. Jestliže už se nedá dělat nic, najděte si složení výrobku opět na stránkách výrobce a danou věc správně zrecyklujte. 
  5. Zajímejte se o udržitelnost a ekologii, inspirujte se, ale není nutné se stresovat. Často stačí jen malá změna, která udělá obrovský rozdíl.

little-girl-running-795505_1920